Deep Restorative yoga

Idag var en sådan där fantastisk dag när jag fick möjlighet att tanka energi på flera sätt. Efter frukosten tog Ida och jag cyklarna ner till Nyckelviken för att hänga lite med djuren och vara i naturen. Naturligtvis hade vi en termos med egengjord chokladmjölk med. 

När vi kommit hem tittade vi på sista milen av tre mil i damernas världscuptävling i längd. Therése Johaug var totalt överlägsen, och hade ca 3,5 minuters försprång till tvåan i tävlingen. Otroligt inspirerande och energigivande att se den tävlingen idag. 

Men grädden på moset fick jag på eftermiddagen. När Filip kom hem på eftermiddagen, så tog jag chansen att gå på Deep Restorative Yoga på Nacka Yoga Studio i Sickla. Jag började med att först välja bort alternativet att ta bussen, och istället gå dit, det tar ca en halvtimme, och då kunde jag använda den tiden till att verkligen bestämma mitt syfte med att delta. Själva klassen var två timmar lång, och hölls av den fantastiska Isabella dos Santos, hon har en helt underbart behaglig personlighet. På en Restorative-klass är syftet att hjälpa hela systemet finna ett lugn, att göra ingenting, och undvika intryck utifrån. Med hjälp av bolster, filtar och andra props, kan kroppen få assistans i olika positioner, allt för att bidra till så djup muskulär avslappning som möjligt, och därigenom ge systemet bästa möjliga återhämtning. Vidare får vi genom Isabellas guidning i ord, en bra chans att även uppnå samma avslappning via andra sinnen. 

Det är just den effekten jag också jobbar för med många av mina PT-klienter eller dem som anlitar mig som coach, när jag ger dem långsamma rörelser. Ett flertal av dem har valt att ha detta inslag som ett stående inslag varje tillfälle, vanligtvis 10-15 min i slutet av passet. Om de upplevt extra stress eller annan påfrestning, är det inte omöjligt att de önskar ytterligare tid på det. Verkningsmekanismen är extremt basic. De får beröring, den är lugn, och den stimulerar nervsystemet via muskulaturen när jag endera trycker/lyfter/vrider på en kroppsdel. Det ska tilläggas att det går extremt långsamt, och det får inte vara obehagligt, då får man säga till. Spänningar från stress kan sätta sig i olika muskler, och den som jag behandlar får gärna önska var den vill jag ska lägga mitt fokus, och även hur. Den som är van har ofta en omedelbar önskan om vad/hur och i vilken ordning, men det är lika vanligt att någon helt överlåter till mig att ta det beslutet. Men då är även det ett aktivt val. När de själva enbart kan koncentrera sig på att koppla av och bara ta emot, så krävs det väldigt lite tid för att ändå åstadkomma något bra. Givetvis är det här inget prestationsbaserat och mätbart, utan går enbart på återgiven upplevelse från den som får behandlingen. 

Men den är enkel, lättillgänglig och min dröm är att någon dag ha min egen studio och/eller hus där jag kan ta emot dem som både vill träna för att stärka upp och balansera kroppen, rehabilitera eller förebygga skador, men också hantera stress genom den typen av rörelser beskrivna ovan. Från Yoga/pilates etc, till behandling som massage eller långsamma rörelser. DET tror jag på som Restorative i längden, och jag längtar efter att få jobba i en sådan miljö som inbjuder till det! 

  
Efter mitt besök i Sickla fick jag sedan äta en god middag tillsammans med Filip och Ida, så det knöt verkligen ihop säcken för min dag med återhämtningsfokus. Nu är jag mer än redo för en vecka fylld med både jobb som tränare på Sats, men också redovisningskonsult. Bring it on! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.