Är du min nästa klient?

Det här inlägget har jag funderat på att skriva i flera år. Det är till stor del en tillbakablick på min historia, för att ge dig som läser en förståelse för vilken utgångspunkt jag har när jag arbetar med människor. Anledningen till att jag nu väljer att göra det, är att jag hoppas kunna nå ut till en målgrupp som kanske inte ens vet att det jag jobbar med finns som ett alternativ att söka sig till.

Jag växte upp i en familj, där det inte fanns någon vana av att röra på kroppen annat än att transportera sig inom den lilla byn vi bodde i, till fots eller med cykel, eller möjligtvis för att gå ut i skogen och plocka bär till pajen som skulle bakas. Ingen tradition av att snöra på sig ett par löpskor bara för att få känslan av att höja pulsen, eller deltagande i någon form av föreningsliv för såväl hälsoaspekter som social samvaro. Under mesta delen av grundskoletiden var jag dessutom mobbad av flera anledningar, såväl utseendemässiga, som sociala skäl. Jag hade inte riktigt knäckt den sociala koden, självförtroendet för att utföra praktiska färdigheter var också helt i botten, så det fanns gott om valmöjligheter för den som behövde ha ett lätt offer att trampa på. Hur som helst, när jag var ca 14 år, fick jag lust att gå med i den lokala gymnastikföreningen, som utöver traditionell gymnastik och jazz, även hade vanliga ledarledda motionspass. På den tiden hette det workout. Jag använde min månadspeng och började delta i tre aktiviteter i veckan, Hi/Lo impact, Funk och Bodytoning. Innan jag ens hunnit fylla 16, blev jag tillfrågad om att själv bli ledare, och det har jag varit sedan dess i någon form, i över 20 år. Det är fortfarande ett av de roligaste uppdrag jag har.

Hur det kommer sig att jag tog ett beslut att våga gå med i ett sammanhang som egentligen var helt nytt och okänt för mig, med den bakgrund jag ändå hade, det är den tanken som jag än idag är tacksam för. Det jag tror är att jag trots allt hade en stark tanke om att jag ändå själv kunde påverka min situation. Initialt handlade det om att om jag rörde på mig fysiskt, så skulle jag gå ner i vikt, och få en kropp som jag önskade mig. Men ganska snart började det handla om helt andra saker. Jag kände mig mentalt starkare på flera plan. Och det är där jag är övertygad om att den varaktiga förändringen finns.

När jag så småningom gick min treåriga hälsopedagogutbildning på GIH, fick jag möta ett gäng utmaningar som verkligen satte mitt självförtroende på prov. När jag under sista terminen fick veta att en av mina favoritlärare hade läst kommunikologi, så valde jag att bredvid jobbet läsa sådana moduler, tills jag till slut själv kunde titulera mig certifierad kommunikolog. Under de här studierna och det praktiska arbetet jag själv utförde, fick jag förmånen att ändra hela mitt gamla synsätt om vad jag klarade av och inte. Jag lärde mig skilja mellan självkänsla och självförtroende, att jag kan välja vad jag vill ta in som en känslomässig upplevelse eller bara hålla mig distansierat neutral till, och hur viktig det är hur jag formulerar min intention om den ska lyckas, och mycket mycket mer. Jag fick ett sammanhang på hur det vi tänker, påverkar den fysiska kroppens tillstånd, hur det hänger ihop. Det har gjort mig till den holistiska tränare jag är idag. Och nu står jag inför en annan spännande utmaning.

Jag vill nå dig som kanske också har samma bakgrund som jag själv, dvs ingen nuvarande rutin på att röra sig fysiskt. Eller som har haft det, men tappat det, eller av någon annan anledning helt enkelt inte utnyttjar kroppen på det sätt som den kan, och faktiskt är byggd för. Med all forskning på senare år som bland annat visar att fysisk aktivitet är ett enastående redskap i vägen till hälsa för den som lider av psykiska problem, så tycker jag att det känns ännu viktigare att göra något. Sedan slutet av förra året, hyr jag in mig på deltid i jättefina lokaler i Hammarby Sjöstad, en lugn och välkomnande miljö, där den som kommer i princip har exklusivitet i rummet när vi ses. Den tjänst som jag skapat där, inbegriper såväl coachande samtal, som avslappnande behandling, men också det många kallar för “träning”. Jag väljer att sätta ordet träning inom citationstecken, då jag hellre vill säga rörelse, för det är vad det är i sin enkelhet. En del som kommer, har en lång bakgrund av diverse idrotter, och behöver kanske hitta respekten för sin egen kapacitet, och jobba på grunden, för att kunna gå vidare i sin utövning utan att få skador. Andra har kanske aldrig riktigt hittat sin plats i det traditionella forumet, utan snarare skrämts av hur enkelt det verkar vara för andra, och därmed valt att helt avstå. Åter andra, kanske har lust att röra på sig, men vet inte hur man ska börja. Det rörelserum jag erbjuder, har inte alla traditionella redskap som finns på ett gym, men tillräckligt med saker att utmana såväl balans och styrka, som stor golvyta.

Det är Dig jag vill möta. Jag guidar dig till att möta upp dig själv här och nu, med en vetskap om din bakgrund, och fokuset framåt.

Med dagens sociala medier, kan vi nå ut till både dem vi känner och inte känner på ett otroligt enkelt sätt, om vi väljer rätt hashtag, och en bild eller text som appellerar på intresset hos den som plockar upp den i sitt flöde. Men hur når jag någon med ett budskap som hen från början inte ens vet att hen vill ha? Min egen valda sanning är att de bilder som föreställer alltifrån svettiga kroppar, till fina naturscenarion med en hurtig vandrare i förgrunden, fortfarande bara når dem som redan är intresserade av aktiviteten i fråga, och blir inspirerade. Resten väljer att följa helt andra personer och hashtags. Vilka då?

Min förhoppning är att du som läser det här, om du inte själv känner dig träffad, kanske känner någon som passar in på beskrivningen. När du kommer till mig på Kommunikologcenter i Sjöstaden, förbinder du dig inte till något medlemskap, utan du kommer den tiden vi avtalat, och betalar bara för det. I mina planer ingår även att erbjuda projektformade upplägg, där du till exempel under ett visst antal veckor får delta på ett antal tillfällen med andra, inom- eller utomhus, och öka din egen kompetens om vad du kan göra för dig själv för att öka ditt välbefinnande.

Inom perioden 15 mars – 15 april 2017, har du som hör av dig, eller någon du tipsar, möjligheten att få en gratis timme hos mig, med just det du behöver, samtal eller rörelse, eller både och! Är det du som behöver den, eller din vän? Den motivering jag anser vara mest angelägen, vinner. Välkommen att maila mig på perita@motiverum.se

2 idéer beträffande “Är du min nästa klient?”

  1. Du är stark Perita! Jag är så glad att det gått bra för dig och jag fattar att du fått kämpa. Kämpa hårt! Och din kamp har ju belönat dig! Min historia liknar ju din i en del avseenden. Den stora skillnaden är att min farsa jämt var ute och reser och förlorade greppet om oss ungar. Alla tre revolterade tidigt mot honom. Kram Owe

    1. Tack för de orden, kusinen min! Jag tror att många har ryggsäckar med diverse tungt innehåll som de bär med sig. Det jag fått med mig är jag tacksam för, det har gett mig en större förståelse för vad många går igenom. Kram Perita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.