Lyft blicken – skapa hälsa på ett högre plan

Det gläder mig att fler av dem som jobbar aktivt med hälsa och inspirerar andra till ett hälsosammare liv, inte längre bara fokuserar på träning, kost, och prestationsfokuserade mål. Jag uppmärksammar att mjuka värden, och mer holistiska tankar har fått ta mer plats på den arenan nu än förut. Underbart, tycker jag!

Själv bloggade jag som mest för fem-sex år sedan, under min mammaledighet, och ett par år därefter, här hittar du den bloggen. Därefter flöt dagarna mest på, fyllda av så mycket annat, att jag inte riktigt hade tid att stanna upp och samla tankarna i skrift för att dela med mig av dem. Senaste tiden har jag själv befunnit mig i en process där jag funnit det intressant att påminna mig om vad som varit viktigast för mig – vilka grundvärderingar jag tar mina beslut ifrån, och vilka tillstånd som är nödvändiga för mig att befinna mig i för att fortsätta leverera det som är jag i det jag gör. Jättespännande att göra en sådan rannsakning lite då och då tycker jag! Med mina klienter gör jag det både vid start av ett samarbete, och sedan utvärderas det löpande i arbetet, vilket antingen kan bestå i personlig träning, eller bara coachning. Nu har det varit min tur att rannsaka mig själv, spännande!

Nu har mina processer gett mig en del av de svar som jag behöver. Ett par av dem tänkte jag dela med mig av här och nu. Jag har bland annat befäst att en av nycklarna till hur jag får och behåller min energi, är förändring och variation. Det lite smått fiffiga i det här är att jag kastades in i min egen process genom en förändring som jag inte valt själv. Däremot kan jag nu säga att jag är tacksam för att något hände. Jag behöver ju det här! Så nu ser jag jättemycket fram emot när förändringarna träder i kraft på riktigt!

För att komma till vad det innebär lite mer konkret, så beskriver jag nu även en sak till som jag drivs av. Det är att få hjälpa andra att öka sin egen kompetens kring sig själva, och sin möjlighet att påverka och göra förändringar i sitt eget liv. Det är ju precis det som händer när jag till exempel guidar en klient i personlig träning eller via ett samtal. För mig finns det ingen bättre behållning än att få ta del av den individens egna insikter, ovärderligt! Just detta kommer jag att ägna mig mer åt framöver. Exakt allt jag planerar att göra (och till viss del bara drömmer om än så länge) kanske jag delar med mig av framöver när det är dags. Men just nu gör jag utrymme för att komma ut mer till företag igen, på det sätt jag jobbade före jag fick barn. Men nu med en helt annan kompetens.

Företagsledare idag har ofta hög press att leverera både bra siffror, och även behålla styrkan av sitt varumärke, ett förtroende på marknaden. Att ge sin anställda möjlighet att träna på arbetstid, eller sponsra med friskvårdsbidrag kan givetvis fortfarande vara aktuellt, men blicken behöver lyftas högre än så. Jag tror inte på att arbetsgivaren ska ha det totala ansvaret för hur de anställda mår, men de kan vinna otroligt mycket på att skapa en dynamik på en högre nivå. Dvs, vilka värderingar kommunicerar de utåt och internt, och hur väl rimmar de med de beslut som faktiskt tas i organisationen? Finns det även tydligt uttalad intention/-er med företagets verksamhet, och kan jag som anställd själv uppleva att de stämmer med min egen? Om inte, kan jag hitta en parallell intention som gör att jag ändå vill arbeta här, eller ska jag kanske söka mig vidare? Alla sådana grundfrågor påverkar hela kulturen, kommunikationen, arbetsviljan, lusten, hälsan hos de anställda. Om någon dessutom har det lite tufft på det privata planet, så hjälper det gärna till att ha tillgång till ett flexibelt tänkesätt. Det blir win-win.

DET tänker jag ägna mig mer åt framöver. Så om du är företagsledare/chef/ledare för en grupp i en förening/lärare etc, och önskar få en hälsosam organisation/grupp, som arbetar för samma mål, hör av dig!

Hur många kommunikationstrådar har du i ditt eget nät?
Hur många kommunikationstrådar har du i ditt eget nät?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.