Förändra tillstånd

Detta begrepp använder jag i princip dagligen i min verksamhet, såväl som i mitt eget liv. Det är själva kärnan i vad jag gör, faciliterar förändring, oavsett om jag guidar och tränar individer eller grupper/företag.

Om jag vaknar upp och upplever att jag har en enorm lust och ett driv att starta min dag och skapa min dag och min framtid, så har jag naturligtvis ingen som helst anledning att önska mig ett annat tillstånd. Om någon som anlitar mig kommer i det här läget, så gör vi istället allt för att behålla det, och om möjligt, öka på det tillståndet ännu mer!

Men ofta hamnar vi kanske i tillstånd som är mer eller mindre behagliga, påverkade av något eller någon i vår närhet. På det mentala planet kan detta tillstånd delvis bestå av tankar som gör sig påminda, alltifrån nedstämdhet och oro till upprördhet och ilska. Rent kroppsligt kan det innebära exempelvis huvudvärk eller ont i magen, eller andra sensationer som den personen förknippat med ett visst stimuli.

Om känslorna övergripande består av obehag, så är det inte helt omöjligt att de klassiska stressresponserna också kickar in. När kroppen gör sig redo för att fly eller fäkta, ändras tonus i muskulaturen, hållningen blir mer “på tå” och andetagen belägna högre upp i bröstet, kortare och med högre frekvens. Tyvärr får en del människor uppleva detta regelbundet, samt utan tillgång till återhämtning, vilket utgör ett nytt normaltillstånd hos individen.

I detta nya normaltillstånd, är personen van vid att det ofta känns lite ömt någonstans i kroppen, och att toalettbesöken kan vara sällsynta och när de väl händer, besvärliga. Att med den kroppen tänka sig fysisk prestation kan bli en utmaning. Om kroppens inre organ inte erhåller schyssta förutsättningar för att fungera optimalt, så är det mycket möjligt att musklerna också går i protest. Eller så kämpar personen så mycket som det går, och klarar av att köra igenom sitt gympass, men förbränningen känns utebliven, och även den härliga tillfredsställelsen efteråt uteblir, istället kanske personen känner sig ännu mer trött och öm.

Om samma tillstånd skulle appliceras på ett företag, så kan det hända att flera medarbetare upplever att de är de enda som gör något vettigt, och ingen annan förstår. Möten bokas och hålls, för att “så är rutinen”, mycket tid och energi går åt att fylla i förutbestämda mätverktyg etc, som ska skicka uppgifter om lönsamheten vidare uppåt i kedjan. Värdefull tid som egentligen skulle kunna ägnas åt just kärnverksamheten, den som skapar värde i enlighet med företagets intention och värderingar. Tillsammans med medarbetarna, som bör anses vara den mest värdefulla tillgång företaget har.

Att få vara en del av någons förändringsresa är en riktig ynnest. När jag guidar och coachar enskilda individer är det så oerhört mycket av den resan som görs på insidan, som jag inte ens känner till. Och det är en del av det härliga. Inom varje individ finns en enorm potential att hitta nya vägar till förändring och progression. Och om flera individer strävar mot samma mål, är det ännu häftigare hur den energin går att ackumulera och ibland växla upp till något ännu större än summan av de enskilda delarna varför sig.

Känner Du att du eller ditt företag vill växla upp er energi och ta ut en ny kurs mot framtiden?
Hör av dig, jag ser fram emot att få ta emot Dig/Er framöver!
perita@motiverum.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.