Balans i fokus

Jag vet inte hur många inlägg jag har skrivit, börjat skriva utkast till, eller tänkt skriva, under temat balans. I mitt liv, både mitt privata och mitt yrkesverksamma, är det ett begrepp som är oerhört centralt. Jag screenar mina klienter dagligen i olika övningar, vilka balanser/obalanser finns? Jag rannsakar mig själv i mitt beteende, samma fråga, vilka balanser/obalanser finns?

Idag valde jag att ha detta begrepp som huvudtema för min intervallcykelklass. Den har en lång uppvärmningsdel, givetvis i syfte att få igång puls och flås, hitta rätt hållning på kroppen, köra in sig på ett bra flöde – men också – välja vilka tankar som ska vara i fokus för att uppnå önskat tillstånd. Jag levererar alltid temat precis i starten på klassen, helst innan musiken startar. Därefter får var och en dryga två minuter att hitta sin position på cykeln, och just fundera på vad det temat kan innebära för dig just här och nu. Om du som är deltagare på klassen, redan har en bestämd plan, så väljer du givetvis att starta igång den. Valfrihet i tankefokus är central tycker jag, det är ju inte jag som instruktör som ska välja vilket tillstånd du som deltagare ska vilja uppnå. Men mitt tema kan vara en inspiration för dig att uppnå just det tillståndet som tilltalar dig.

Efter den inledande temaramen, får du därefter information om de tre delarna med fem intervall-loopar i varje, hur de är uppbyggda etc. Inför den första gav jag följande uppmärksamhet som förslag: Fundera på hur mycket av din totala tid du spenderar stillasittande, eller utan direkt aktivitet för kroppen. Jämför med hur lång tid du faktiskt är fysiskt aktiv på en ansträngande eller rentav mycket ansträngande nivå. Eftersom intervallklassen ger ett antal tillfällen att verkligen arbeta så maximalt du kan tänka dig, under extremt kort tid – 10 sekunder per tillfälle – så kan det kanske vara värt en tanke att göra det bästa av just dessa 10 sekunder.

Inför andra intervalldelen fick deltagarna följande förslag: Uppmärksamma hur mycket tid som du har hög belastning på dina mentala resurser, hur mycket tänker/klurar du på saker eller har många detaljer i fokus samtidigt. Jämför med den tid du har möjlighet att slappna av mentalt, eller enbart hålla en eller ett fåtal tankar i huvudet. Om du finner det intressant – använd denna intervalldel att fokusera på en enda tanke, och låt sedan kroppen köra järnet. Intressant nog kan en då maximal intervall upplevas som en befriande frisk fläkt för hela systemet.

Inför tredje och sista intervallen gav jag detta förslag: Uppmärksamma hur mycket fokus du har utåt, på det som händer runtom dig, vad andra säger och gör, vad du gör för och säger till andra etc. Jämför med hur mycket du fäster uppmärksamheten helt och hållet inåt dig själv och dina egna signaler. Ett sätt att enkelt switcha mellan dessa två uppmärksamheter i det här sammanhanget kan vara att blunda respektive öppna ögonen. Den här sista uppmärksamheten tycker jag är riktigt intressant, då jag tror att en hel del inte riktigt vågar upptäcka det som finns där under den egna ytan. Det är en vald sanning som jag har. Mer om det i ett annat inlägg.

Men det jag ville genom att helt enkelt beskriva upplägget idag, var just hur det här begreppet, balans, kan användas i en mängd dimensioner; där jag nu enbart lyft fram tre; och i vilken kontext som helst.

Häromveckan befann jag mig i ett möte där en person hade sin valda sanning om att ju mer av något en person gör, desto bättre kompetens får den. Samma person ansåg även att den som viger mer tid åt samma sak, även gör mer nytta med sin kompetens. Den hinner ju uträtta mer av samma sak. Där håller jag inte med. Under flera år har jag valt att använda min kompetens i olika sammanhang, och på olika sätt, för att just genom den dynamiken öka min kompetens. Samtidigt ger mig dynamiken i variationen en möjlighet att bevara min positiva energi. Att göra för mycket av precis samma sak har i mitt fall en tendens att dränera den. Det är så det fungerar för mig, därmed inte sagt att det är så för andra. Igår hade jag förmånen att vara i ett möte med en annan person som gav mig ytterligare bekräftelse för det jag själv står för. Och det är egentligen det som är min poäng med att berätta det här i detta inlägg. Jag önskar inte på något sätt att alla andra ska tänka likadant. Men jag önskar inspirera till att du medvetandegör och säkerställer att du själv vet vad du står för, och gärna testar det, för att bekräfta det för dig själv. Om det visar sig att det du får bekräftat är något som stjälper dig, snarare än driver dig framåt, fundera på om du vill ha det så. Annars står det dig helt fritt att ändra åsikt. Men förutsättningen är att du är medveten om den. Om jag trodde att alla människor hade stenkoll på sina intentioner och tillhörande värderingar och tankar om sig själv, hade jag inte funnit någon mening för detta inlägg. Men jag möter människor dagligen, som efter hand upptäcker spännande information om sig själv, vilket därefter möjliggör förändring i någon riktning.

Det här med balans intresserar mig verkligen något enormt – i  alla sammanhang – på alla systemnivåer, så det lär ni få läsa mer om, om ni väljer att följa den här sidan.
Hoppas ni får en fortsatt härlig vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.