Vad vill du uppnå för tillstånd 2018?

Ett helt nytt år har precis börjat. Fullt av möjligheter, fullt av tillfällen att skapa nya upplevelser och minnen du vill spara. Vad innebär ett nytt år för dig?
Egentligen tycker jag att det är lite intressant hur viktigt många av oss människor verkar tänka det är att “börja på nytt” med något, speciellt när det gäller vår egen hälsa och välmående. Det finns andra tillfällen i livet som är minst lika betydelsefulla, oavsett veckodag eller datum. Jag tänker exempelvis på dagar ett barn är fött, vi träffade vårt livs kärlek, eller separerade från densamme, avslutade en anställning eller startade en ny osv. Dessa händelser väntar liksom inte in “en måndag”, eller “första dagen i månaden”, eller ännu hellre, måndagen den 1 januari 2018. Och ändå blir de lika betydelsefulla.
Så. Om du hade högtflygande planer och förhoppningar om starten på det här året, och inte hunnit så långt med det än, ta det lugnt! Du kan börja nu!

Här får du några tips av mig, om du tycker att något kan vara värdefullt för dig, så är det bara att börja applicera på din egen strategi!

  1. Sätt en tydlig intention, gärna uttryckt i form av tillstånd.
    D.v.s., det du vill uppnå – vad ska det leda till på insidan av dig? Det är till exempel inte helt ovanligt att vi får tips om att sätta mätbara mål, och det är ju absolut bra, men jag tänker att det mätbara målet gärna får ha ytterligare en nivå uppåt. Annars kan det finnas en risk att vi tappar bort oss längs vägen, eller rentav när vi är i mål, vad skulle jag med det här till? En intention i form av tillstånd, kan t ex vara glädje / lugn / energi / stabilitet
  2. Välj vilka aktiviteter som du behöver genomföra för att uppnå din intention.
    Det kan vara alltifrån att ställa klockan en timme tidigare varje morgon, till att börja köpa mer ekologiska grönsaker, eller att utöka ditt nätverk med kontakter som du har nytta av i din nya satsning.
  3. Bestäm hur lång tid var och en av aktiviteterna bör ta, och i vilken ordning de bör komma.
    Vissa kanske är regelbundet återkommande, en eller flera gånger per dag, en annan kanske återkommer en gång i månaden, och en del kanske du gör en eller två gånger på ett helt år.
  4. Utifrån upplägget du nu bör ha, kan göra regelbunden avstämning.
    Avstämningen kan naturligtvis innehålla mätning av resultat, baserat på en aktivitet som ingår i din plan. Men det är viktigt att du stämmer av din intention, med tanke på vilket/vilka tillstånd du vill uppnå, verkar du vara på väg i rätt riktning med det du gör? Annars behöver du justera planen. Det är inte aktiviteterna i sig som bör utgöra huvudrollen, det är vilket tillstånd det framkallar hos dig som är det viktiga.

Om du inte tidigare lagt något fokus på just intention, men däremot satt många mål och inte riktigt nått ända fram, eller nått fram och sedan fallit tillbaka igen, så kan det ju vara värt att ta ett nytt grepp eller hur?

Om du vill ha guidning på vägen, så är du välkommen att kontakta mig, perita@motiverum.se, eller någon av mina andra kompetenta kollegor på Kommunikologcenter, det finns ett antal systemiska coacher till din tjänst där.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.